perjantai 27. toukokuuta 2016

Työssäoppiminen: näyttötyö

Olin Kivääritehtaalla Taitokeskuksessa 6 viikkoa työharjoittelussa ja näyttötyönä siellä tein paperinvalmistusseulan eli viiran. Työn tekeminen oli suht hankalaa, koska suunnittelin ja tietenkin tein pääsääntöisesti sen täysin itsenäisesti. 

Viiraa suunnitellessani piti ottaa huomioon, että esine tulee olemaan suurimman osan veden alla, joten materiaali, pintakäsittely, liitokset, kaikki piti suunnitella pitäen mielessä kokoajan tämä seikka.
Päädyin materiaalissa lämpökäsiteltyyn haapaan. Materiaalina se oli suht helppo, mutta toisaalta pehmeytensä vuoksi myös haastava. 

Haasteita tuli paljon työtä tehdessä. Viiran toisen osan, "kehyksen", 90 asteen kulmat tuottivat eniten päänvaivaa. Kokeilin paria vaihtoehtoja, kahdesta eri osasta valmistamista ja sitten suoraan 90 asteeseen sahaamista. Kahdesta osasta valmistaminen olisi onnistunut, mutta mielestäni se oli ulkonäöllisesti ruma. Tein loppujen lopuksi palat niin, että otin sirkkelillä kaiken mahdollisen ylimääräisen palasta pois ja viimeistelin veistoraudoilla lopulliseen mittaan.


Kahdesta osasta valmistamista


Liitoksia tehdessäni katsoin aikaisempia, muiden tekemistä viiroista mallia. Aluksi etsin netistä erilaisia mahdollisia liitoksia, mutta niiden haastavuuden vuoksi päädyin samaan kuin muut. Sahasin paloihin 45 asteen kulmat, polyuretaaniliimaa väliin ja puristukseen. Puristuksen jälkeen ajoin sirkkelillä kulmiin 4 millimetrin "kolot" ja laitoin vaneria väliin. Toisessa kehyksessä on yksi tällainen liitos ja toisessa, L-reunaisessa kehyksessä kaksi.

Päänvaivaa tuotti myös toiseen kehykseen tuleva kupari/verkko. Metallitöitä kun en ole niin hirveästi tehnyt niin tässä sain ohjausta alusta loppuun. 
Kehykseen leikattiin juuri sopivan kokoinen metalliverkko ja kuparilevyä pakotettiin reunoille. Kuparin leikkaaminen oli hankalaa ja menikin lopulta vinoon. Päätin kuitenkin laittaa tämän vinoon menneen työhön, koska se ei käyttöä haitannut. 

Kuparireunan tekoa




Viimeistelin työn kiinanpuuöljyllä.
Lopullisesta työstä tai työvaiheista on jälleen kerran todella vähän kuvia. Työhön olen suurinpiirtein tyytyväinen. Tarkkuutta vaatisi joihinkin kohtiin enemmän. Pääasia kuitenkin on, että se on toimiva ja tukeva.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti